De kelder vormt letterlijk de basis van je woning. Is je kelder niet stabiel, dan heeft dit een negatieve invloed op de gezondheid van de rest van je woning. Je kelder moet dus ten allen tijde in goed staat blijven.
Maar dat is niet zo makkelijk, want de kelder krijgt immers af te rekenen met de druk van het grondwater. Dit grondwater duwt tegen de buitenkant van de keldermuren. Zijn die muren niet stevig genoeg, dat sijpelt dit vocht naar binnen. Een vochtige kelder is het gevolg.
Je kan dit probleem oplossen via kelderdichting. Je kelder waterdicht maken kan op verschillende manieren. We overlopen ze in dit artikel.
De voornaamste oorzaak van een vochtige kelder is de druk van het grondwater van buitenaf. In de grond zit immers steeds een bepaalde hoeveelheid grondwater. Vooral na een natte periode kan dit grondwaterpeil vrij hoog staan. Hoe meer grondwater in de bodem, hoe groter de druk van het grondwater op de keldermuren. Zijn je muren niet stevig genoeg, dan kan dit grondwater naar binnen sijpelen, en dan zit je met water in de kelder.
Een hoog grondwaterpeil is niet de enige mogelijke oorzaak van een vochtige kelder. Ook opstijgend vocht kan een mogelijke oorzaak zijn. In dit geval zullen bakstenen keldermuren het grondwater opzuigen op basis van hun capillaire werking. Vergelijk het met een spons dat water opzuigt.
Lekken zijn een laatste mogelijke oorzaak van vocht in de kelder. In de keldermuren lopen namelijk vaak waterleidingen, al dan niet verborgen in de muren. Omwille van verschillende oorzaken kunnen lekken ontstaan. Soms heb je het bestaan van een lek niet altijd meteen door, waardoor waterschade zich over een langere periode kan opstapelen. Via lekdetectie achterhaal je alsnog de precieze locatie van het lek.
Ontdek hier hoe lekdetectie precies in z'n werk gaat!
Om grondwater uit de kelder te houden, moeten de keldermuren dus verstevigd worden. Alle soorten werkzaamheden met de bedoeling om grondwater buiten te houden, wordt kelderdichting genoemd. Een kelder waterdicht maken kan op verschillende manieren.
Een eerste manier om je kelder waterdicht te maken, is door je keldermuren te behandelen langs de buitenkant. Kelderdichting langs buiten is de meest interessante methode, omdat je het grondwater tegenhoudt langs de buitenkant. Hierdoor zullen je keldermuren niet geïmpacteerd worden, en blijven ze dus in goede staat.
Het grote nadeel van deze methode is dat het niet altijd haalbaar is. Zeker bij bestaande kelders moet vaak naar een andere methode gezocht worden, aangezien keldermuren langs de buitenkant niet bereikbaar zijn zonder grote werken uit te voeren.
Kelderdichting langs de buitenkant zal men in de praktijk vaak enkel uitvoeren bij nieuwbouwwoningen of grote renovatieprojecten. Het dient dan niet om vochtproblemen aan te pakken, maar wel als preventiemaatregel om eventuele vochtproblemen in de toekomst te vermijden.
Wanneer kelderdichting langs buiten niet haalbaar is, dan zal men kelderdichting langs binnen toegepast. In dit geval zal men de keldermuren langs de binnenkant behandelen met een waterdichte coating.
Dit is niet ideaal, want het betekent dat het grondwater zich nog steeds in de keldermuren kan wurmen. Dit zorgt ervoor dat de keldermuren minder stabiel worden. Maar indien de keldermuren langs de buitenkant niet bereikbaar zijn, is dit het beste alternatief.
Kelderdichting langs de binnenkant wordt in de praktijk soms gecombineerd met kelderdrainage, waarbij grondwater wordt opgevangen via drainagekanaaltjes.
Soms kan de druk van het grondwater dermate groot zijn, dat kelderdichting geen 100% waterdichte oplossing biedt. In dat geval wordt gekozen voor kelderdrainage.
Bij kelderdrainage zal men een systeem van drainagekanalen aanleggen, die binnensijpelend grondwater opvangen en afvoeren. Bij kelderdrainage ligt de nadruk dus niet op het tegenhouden van grondwater, maar wel het opvangen en het afvoeren van grondwater. Door grondwater op te vangen en af te voeren, heb je veel meer controle over het grondwater, en kan je toch nog genieten van een droge kelder.
Afhankelijk van wat juist wordt aangepakt, maakt men een onderscheid tussen wanddrainage, vloerdrainage en randdrainage. Ook een combinatie van verschillende systemen is mogelijk.
Concreet zal men bij kelderdrainage gebruik maken van drainagematten of noppenfolie. Deze worden tegen de muren of op de vloer aangebracht. Deze noppenfolie vangt het binnensijpelend grondwater op, en voert het af naar een afvoerput. Van hieruit wordt het grondwater naar de riool gepompt. Bovenop de drainagematten wordt dan een valse muur of vloer geplaatst.
Een vochtige kelder aanpakken kan dus op verschillende manieren, afhankelijk van je budget en van de haalbaarheid. Elke methode heeft z'n eigen aandachtspunten, en vergt een andere aanpak. Benieuwd hoe ze juist in hun werk gaan?
Lees meer over de verschillende methoden van kelderdichting!
Bij kelderdichting moet je op een aantal zaken letten. Het gaat dan over zaken die het resultaat van de kelderdichting bepalen. Ook moet je op een aantal zaken letten om te beletten dat verdere vochtproblemen in de toekomst de kop opsteken.
Bij kelderdichting worden de muren behandeld met een speciale waterdichte coating. Deze coating zal ervoor zorgen dat grondwater wordt tegengehouden.
Het is echter belangrijk om de juiste coating of pleister te gebruiken. Het soort pleister dat je moet gebruiken hangt af van het materiaal waaruit je keldermuren zijn opgebouwd. Een bakstenen muur heeft bv. een andere coating nodig dan een betonnen muur. Let hier dus zeker op wanneer je zelf je coating koopt.
Vochtproblemen kunnen ook ontstaan als gevolg van een tekort aan luchtcirculatie. Wanneer vochtige lucht in een ruimte niet snel genoeg wordt aangezuiverd met droge lucht, dan zal het vocht in de lucht zich vastzetten op de muren en het plafond. Hierdoor kunnen schimmelplekken ontstaan.
Om een hoge luchtvochtigheidsgraad in de kelder te vermijden, is het dus noodzakelijk om de ruimte goed te ventileren. Dit is niet altijd even eenvoudig, omdat vele kelders geen ramen hebben. Een oplossing is in dit geval om een ventilator te plaatsen, die de vochtige lucht afzuigt en naar buiten afvoert.
Schimmelvlekken kunnen ook ontstaan wanneer warme lucht zich vastzet op koude oppervlakten. En dat is vaak het geval bij kelders.
Om te vermijden dat keldermuren koud aanvoelen, is het interessant om ze te isoleren. Door je keldermuren te isoleren, voelen ze minder koud aan, en heb je veel minder kans op schimmel op de muren.
Vochtproblemen in de kelder kunnen verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van het type vochtproblemen zal een andere aanpak nodig zijn. De prijs voor kelderdichting zal dan ook in grote mate afhangen van de diagnose van de vochtproblemen en de aard van de werken.
Kelderdichting langs de buitenkant is over het algemeen duurder dan kelderdichting langs de binnenkant. Laat je je kelder dichten langs de buitenkant, dan moet je rekenen op een prijs rond de 60€ per m². De kelder laten dichten langs binnen is doorgaans goedkoper, omdat de muren zeer goed bereikbaar zijn. Voor kelderdichting langs de binnenkant moet je rekenen op een prijs rond de 15 à 17€ per m².
Ben je op zoek naar specialisten in kelderdichting, en ben je benieuwd naar de prijs die ze aanrekenen? Via onderstaand offerteformulier ontvang je in één keer meerdere offertes van verschillende specialisten in jouw regio. Je kan alle offertes op je gemak vergelijken, en er de goedkoopste uitkiezen. Op die manier kan je tot 35% op je factuur besparen.
Alle offertes die je ontvangt zijn 100% gratis en zonder enige verplichting.